精英師傅

精英師傅工程 全港信賴! Whatsapp/電話 6628 4865 為你即時報價!

【功師傅教路】如何挑選適合冷氣?

最近有好多朋友問我關於安裝冷氣機嘅問題,出現最多嘅就係“點樣揀冷氣?”有部分人會認為製冷量越大就越好,所以就偏向匹數較大嘅冷氣,相反為咗節省成本嘅人就唔理空間大細,選擇安裝相對耗能較低嘅冷氣。

其實呢兩種方式都存在弊端,今日功師傅就同大家分享一下如何選購合適嘅冷氣。

第一步就係要確定安裝嘅位置大小,即係當呢個空間密閉後實際面積有幾大。

一般情況下,可以參照下面呢個表格選擇合適嘅冷氣

「匹」,相信好多人都知道係冷氣機嘅冷量單位,匹數越大,其消耗電力亦會越大。所以,對應翻實際面積從而選擇合適嘅冷氣機匹數,非常重要。

另外有一點要特別提醒,如果安裝冷氣嘅空間包含開放式廚房,選擇冷氣嘅時候就要相應地加大半匹。

講到呢度,介紹一下市面上比較常見嘅幾種冷氣機類型。

窗口式冷氣機

所有冷氣機元件都收藏喺機殼內,當窗口式冷氣機開機後,會聽到壓縮機運轉嘅聲。

分體式冷氣機

通常分體式冷氣機就會比較靜,因為壓縮機喺室外,同室內的送風位置分開咗,而舊式分體式冷機機裏,壓縮機只會全速運行或停止運行。

變頻分體式冷氣機

新一代嘅分體式冷氣機最大變化係壓縮機進化成為變頻壓縮機,冷氣運作期間會保持及鎖定速度,當室內溫度下降,壓縮機就會相應減慢運行速度,大大減少所需能源。

上精英師傅官方網站,除咗可以買到上述三種類型冷氣機之外,仲可以預約時間,由專業嘅師傅上門安裝,買新機包保養,而家多款熱門型號仲做緊特價,手快有手慢冇,歡迎致電/WhatsApp 6628 4865!

ChrisWing
Author: ChrisWing

Leave a Comment

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *