精英師傅

精英師傅工程 全港信賴! Whatsapp/電話 6628 4865 為你即時報價!

主頁 >冷氣工程>冷氣清洗
/ 點解要洗冷氣機 /
首先大家要明白點解要洗冷氣機,其實無論任何款式的冷氣機,在使用時都會因為送風馬達運轉而令到散熱器與製冷片聚集灰塵並形成污垢,繼而造成風路阻塞或排水器堵塞,引致冷熱交換不良,產生積水並發出怪味。
除咗會滋生對人體有害的細菌,影響室內空氣質素,引發各種疾病外,更會降低冷氣機的製冷效能,增加耗電量,令電費上升;再嚴重啲甚至會損毀整台冷氣,令用戶花費更多金錢去作出維修或更換,蒙受更大的損失。所以要定期檢查和清洗冷氣機,清除製冷片同送風口嘅塵垢,就可以避免機體積聚細菌和致敏原,確保空氣品質,並恢復應有的製冷能力,消除不必要嘅電力消耗,從而延長冷氣機的使用壽命。
/ 幾時最應該洗冷氣 /

幾時洗冷氣最好?洗冷氣機有兩個重要時機。一個係夏天來臨之際,因為夏天冷氣使用率急速上升,加上放咗一個冬天同春天之後,冷氣機入面積聚好多灰塵,呢個時候及時地清洗冷氣機,夏天長用冷氣先唔會對人體咁容易造成傷害。另一個係秋天來臨之際,經過一個夏天長期高速運轉,空調過濾網會積聚非常多“污糟嘢”,呢個時候唔洗走佢哋,下次你再開可能已經積到成尺厚。

/ 洗冷氣有乜方法? /

1.清洗冷氣機通常分為小洗、中洗同大洗。小洗其實係日常應該做嘅,即係清洗隔塵網。以我哋嘅經驗嚟睇,不同地區的隔塵網的骯髒程度係可以有好大差別嘅。有啲地區嘅冷氣機,就算用咗一個季度,隔塵網仲係比較乾淨,而另一種情況,有可能只係用咗兩個禮拜,隔塵網就已經積聚咗一層厚厚嘅塵。所以最好就每隔一個禮拜就拆隔塵網落嚟睇一睇,如果係非常骯髒嘅話,就要清洗隔塵網啦。

2.然後,中洗就係指使用坊間嘅冷氣機清潔劑嚟清洗銅片。拆咗隔塵網落嚟就可以見到銅片,按照所購買嘅清潔劑的說明,對銅片噴灑清潔劑,等待幾分鐘後,開啟冷氣機一段時間令污垢從去水喉流走,咁就OK啦。

3.而大洗就係指搵專業嘅工程公司嚟進行全方位清洗,咁洗冷氣機邊間好,當然係我哋精英師傅啦。我哋可以做到更深層嘅清潔,我哋會用例如高溫蒸槍等工具去強力清洗冷氣機,細緻到出水位置哩啲部件,而且清洗後嘅污垢唔會由去水喉流走。如果長期只進行中洗,大量污垢都要經由去水喉流走嘅話,久而久之容易有堵塞喉管嘅問題。所以大家記住每隔一段時間就要搵我哋精英師傅幫你深層清洗冷氣機啦。
a
如果覺得洗冷氣好頭痕?
打電話俾精英師傅!幫你搞掂!
電話/Whatsapp:(852) 6628 4865