精英師傅

精英師傅工程 全港信賴! Whatsapp/電話 6628 4865 為你即時報價!

主頁 > 家居裝修>廁浴裝修話你知
/ 廁所及浴室防水 /
首先,廁所裝修和浴室裝潢中,防水係最重要的,香港最常見的嘅三大防水用料有英泥寶、Sika107以及黑膠,通常用英泥寶足夠做好一個企缸防水的,如果想更安心、更耐用,可以加一層Sika107或者黑膠嘅防水膜。如果係浴缸轉企缸嘅話,就要注意拆走浴缸嘅時候,有冇影響到地磚或者牆身磚,咁係有可能會破壞原有防水層嘅。同時,喺進行其他水電施工嘅時候,亦要注意唔好損壞原有的防水層。
講開浴缸,大家又知唔知屋企要有咩條件先可以裝浴缸呢?安裝浴缸首要考慮是空間大細的問題,常規浴缸長度大概在5—6呎之間。而坐泡式既浴缸長度則在3—4呎之間。而這兩款浴缸的寬度大概在2呎半之間。再加上馬桶座廁以及必要的浴室櫃等等,浴室至少需要45平方英呎的大小才適合安裝。另外,水龍頭位置應高於浴缸上平面大概6吋,才能方便使用。
/ 需唔需要假天花?/

A:Yes!需要!

廁所比較潮濕,濕氣重會影響油漆壽命,導致容易變色或者剝落。假天花就可以避免這個問題,同時可以將喉管以及電線隱藏好,遮蔽住不美觀的位置,日後維修或者清潔亦比較簡單。

/ 座廁點樣揀?/

之後就係廁所裝潢嘅另一個重點,座廁啦。我哋揀座廁嘅時候除咗關注價錢、美觀,仲要留意下沖水嘅方式。香港宜家嘅座廁通常有兩種,直沖式(Washdown)同雙重漩渦(Double Vortex),就等精英師傅話俾你聽佢哋有乜分別。

一、直沖式Washdown

直沖式(Washdown)座廁係香港市面最常見嘅座廁類型,佢嘅沖水方式係由水箱通過廁所邊框排水孔,將水沖入廁盤入面,直接將廢物推走,哩種座廁普遍有水聲大同彈水嘅缺點,如果設計不良仲可能會將廢物殘留喺廁盤入面,所以要買直沖式座廁嘅話,選有牌子嘅最好。

二、雙重漩渦Double Vortex

雙重漩渦(Double Vortex)係一種比較新嘅沖水技術,好啱一般家庭使用,喺廁盤入面會有兩個射水孔,沖水時會產生兩道強力渦流,一次過推走污物兼洗乾淨成個座廁,可以用最少水量提供最強力沖水功能,同時Double Vortex係用無邊框排水孔,用耐咗都唔會有常見黃色水垢積聚。比起一般直沖式座廁,哩款嘅沖水量節省三分一,甚至超過一半,而且非常乾淨,係精英師傅嘅首選推薦 。

/ 咩嘢係高咀、低咀、自由咀? /
最後大家仲要留意是高咀低咀還是自由咀。這裡指的是座廁出水喉和大廈去水喉的高度。「高咀」的意思是座廁去水位的中位離地6吋左右,市面上大多數的樓宇設計都是高咀。「低咀」就是指去水位離地4吋左右,千萬不要買低咀座廁去裝配高去水位的大喉,這樣非常容易導致淤塞。最後所謂「自由咀」即是座廁去水位向內縮入,因此會有足夠空間讓師傅駁長去水喉來接駁大廈的大喉,所以不論是高去水低去水,自由咀都能應付自如。
如果覺得廁浴裝修好頭痕,
打電話俾精英師傅!幫你搞掂!
電話/Whatsapp:(852) 6628 4865