< img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=236985940897508&ev=PageView&noscript=1" /> 自煮攻略之廚房鋅盆點樣揀 - 精英師傅

精英師傅

自煮攻略之廚房鋅盆點樣揀

隨住本港第三波疫情爆發,相信大家都會多咗時間留喺屋企,自然多咗機會入廚房煮嘢食,自煮除咗有益人體健康之外,仲可以增進一家人嘅感情。

小編最近都開始愛上自己煮嘢食,每日都要用到嘅除咗廚具刀具等必需品,廚房鋅盆都係每日必定接觸嘅,因為處理食材都離唔開鋅盆,既然必不可少,今日就同大家了解一下市面上常見嘅幾種廚房鋅盆,應該點樣揀呢?

  • 不鏽鋼鋅盤

不鏽鋼鋅盆較為常見,係大部分家庭普遍嘅首選,因為佢嘅形狀同尺寸範圍廣泛,可以因應需求size做大同做深D,方便使用。而且因為材質關係,不鏽鋼鋅盆唔容易損壞,正常情況下可以用20年甚至更長時間。不鏽鋼鋅盆外形比較美觀,仲可以表面做電鍍,睇起身閃令令,非常養眼。 

就算唔小心跌左易碎餐具入個不鏽鋼鋅盤度,都冇咁容易爛。但就會容易磨損表面時產生凹痕,劃痕。

  • 陶瓷鋅盆

陶瓷鋅盆,會係對生活品質有高要求嘅朋友首選,表面明亮,根據廚房風格搭配效果,十分有style,令到成個廚房甚至成間屋都升呢,而且最緊要係清潔簡單,就算用耐咗,只要用洗潔精一洗,依然好似新嘅一樣。 

選購陶瓷鋅盆,除咗根據個人喜好習慣揀外表形狀之外,工藝,品牌,檢驗報告等都要納入考慮因素。如果係清洗記得要用細軟嘅棉布去抹,如果有污漬或者油漆,可以用香蕉水。

石英石鋅盤

先介紹一下石英石,佢幾乎係刮唔花嘅,外表硬度非常高,僅次於鑽石,所以菜刀同鍋鏟都唔會刮傷石英石鋅盆。防污性能都好強大嘅,平時用嘅液體唔會浸透內部。因為清洗簡單,就算用耐咗,都唔會需要特別護理,曆久常新。

講完呢個三種常見材質嘅廚房鋅盆,再講講大家關心嘅另一個問題,就係揀單槽定係雙槽嘅鋅盆。

如果比較糾結冇辦法做出選擇,咁不妨用以下幾個方面作為標準

1、 廚房大細

如果細户型厨房,空间緊張,放完橱柜同臺就已经冇乜位,放到一個單槽嘅廚房鋅盆就已經好好,咁就直接揀單槽。同等空間,單槽可以獲得更大嘅使用空間。另外單槽嘅排水管路比雙槽簡單。

2、鍋同盆有幾大

如果屋企有d比較大size嘅鍋,用單槽清洗更容易塞落去,而且由於操作空間大,就唔會搞到水花四濺。如果用雙槽,要注意翻雙槽中至少有一個槽可以塞落屋企最大嘅的鍋同盆。

而雙槽的話,就是可以分開處理不同的東西,一個用來洗,一個用來瀝幹水分,非常的節省時間。

3、個人清洗習慣

如果鐘意用另外嘅盆清洗嘅話,用單盆肯定得心應手。將菜洗完就直接放入菜盆,但如果你鐘意浸住鋅盆洗嘢,雙槽優勢就會突出。譬如話個鋅盆浸住D碗碗碟碟未洗,而又係時候要洗菜,就可以喺另一個盆裏面洗,咁就可以慳唔少時間,兩個槽一齊運作,事半功倍。

睇完相關分析,大概都知道應該點樣揀適合自己用嘅鋅盆,但如果你屋企鋅盆出現去水難或者淤塞等問題,自己又搞唔掂嘅話就記得搵精英師傅上門幫你解決,請致電/WhatsApp 6628 4865!

ChrisWing
Author: ChrisWing

Leave a Comment

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *