精英師傅

精英師傅工程 全港信賴! Whatsapp/電話 6628 4865 為你即時報價!

主頁 > 鋁窗工程>鋁窗維修及安裝
/ 更換鋁窗需知 /

自從政府推行強制驗窗計劃以嚟,我哋更換鋁窗嘅時候就需要知道更多嘅資訊,今日精英師傅就嚟話俾大家聽換鋁窗嘅時候要注意啲咩嘢。

1. 鋁金屬切面的厚度不應少於 2 毫米。 
2. 窗戶構件應有適當的尺寸及強度。在正常情況下,窗框切面的深度不應少於 38 毫米。

3. 可開啟窗戶的闊度一般不應超過 700 毫米,以免令窗扇承受過大的風力或因窗扇過重而導致窗鉸變形。 

4. 不銹鋼四桿形窗鉸的每支桿的厚度最少應為 2.5 毫米。

5. 使用直徑不少於 4.8 毫米的不銹鋼鉚釘或直徑不少於 5 毫米的不銹鋼螺絲。

更換成套鋁窗嘅時候,除非有採用特別嘅設計,否則所有人士都要遵從以上嘅物料同尺寸規定。

/ 維修鋁窗需知 /

大家維修鋁窗,尤其是係掩窗,窗鉸嘅關鍵性就會顯示出嚟啦。掩窗日常嘅保養同埋維修通常都係圍繞住窗鉸嚟進行嘅,亦都要留意下窗框同其他部件嘅情況,跟住落嚟精英師傅就同大家講解下,維修同保養鋁窗嘅時候,要注意啲乜?

首先,當確認鋁窗係需要維修嘅時候,最應該做嘅第一件事就係要用不銹鋼螺絲或者鉚釘嚟代替原有嘅鋁製鉚釘嚟固定窗鉸。喺安裝不銹鋼螺絲或鉚釘之前,必須喺窗鉸同窗框窿口塗上含瀝青嘅油料或者密封劑。咁樣有助避免因為雙金屬效應而產生嘅侵蝕現象。喺安裝完成之後,亦需要喺螺絲或鉚釘嘅頂部塗上上述嘅油料或密封劑,以進一步加強佢嘅抗蝕能力。

如果大家需要維修窗框周圍出現滲水嘅地方,可以先更換窗框周圍損毀嘅密封劑,然後喺窗嘅向外一邊嘅頂部設置滴水槽用嚟瀉走雨水,而窗台向外嘅一邊亦應改輕微咁向外傾斜以防積水。最後塗上合適嘅防水物料嚟修補窗框周圍破裂嘅灌漿。
當然,如果你覺得上面講嘅步驟有啲複雜,可以直接搵我哋精英師傅,一定幫到你!

鋁窗保養小貼士

抹玻璃嘅時後,唔好令清潔劑或者水滲入到玻璃壓條內,以免壓條變形。抹玻璃亦唔好太用力,以免玻璃損壞傷及人身。

使用鋁窗嘅時候推拉動作要輕,發現開關窗有困難切勿硬拉硬推,應該先了解清楚故障問題。積塵、變形係鋁窗推拉困難嘅主要原因,要盡量保持窗框清潔,特別係推拉槽嘅清潔。

雨天過後,應該及時抹干淋濕咗嘅玻璃同窗框,特別要注意抹干滑槽嘅積水。滑槽用耐咗,摩擦力增加,可以加少少機油或者噴潤滑劑嚟保養。 

清潔鋁窗嘅時候千祈唔好踩到鋁框上面,亦唔可以推拉住窗框嚟做支撐,咁樣做會對鋁窗產生磨損,仲有可能發生意外。應該使用爬梯進行維護保養工作。

鋁窗可以用軟布沾啲清水或者中性洗滌劑嚟抹,不過唔好用番鹼同洗衣粉,更唔可以用去污粉、潔廁劑等強酸鹼嘅清潔劑。應該注意嚴禁鋁窗同酸、鹼、鹽等物質接觸。 

/ 維修鋁窗需知 /

大家如果係新屋入夥嘅話,安裝鋁窗嘅最好時機通常都係房屋主體工程基本完成,啫係後續唔會有影響到主體或者牆體嘅時候,呢個情況下安裝嘅鋁窗就比較穩固啦。當然,房屋前期施工亦要預留好鋁窗嘅位置尺寸。

前期確認好位置之後就係選款式揀材料啦,呢一方面精英師傅之前有講過,咁多種款式,一定要根據自己嘅實際需要嚟選擇。如果窗框想穩陣啲,有條件嘅話就梗係揀厚料啦,至於入面塊玻璃 ,種類就唔重複介紹啦,講樣比較多人關心嘅,就係隔音效果,通常隔音窗玻璃嘅厚度一般在喺8mm 以上,大家安裝嘅時候就要留意啦。講到尾,想裝鋁窗裝得放心,就梗係要搵我哋精英師傅啦,我哋經驗豐富,服務周到,一定幫到你!!!